Nuuksio Classic Trail Ultra 70 2019

Ennakkovalmistelut ja reitti:

Nuuksion polkuja kiertävä reitti oli suht tuttu. Maratonin olen juossut 2015 (3:39) ja ultran 2017 ja kumpaakin varten treenilenkkejä. Täsmänä ennen tätä kisaa juoksin kesällä yhden 2h treenilenkin Haukkalammelta Solvallaan suunnilleen maratonreittiä vastasuuntaan. Toisen kerran kävin tutustumassa ultran reittiin edeltävänä sunnuntaina eli 6pv ennen kisaa. Juoksin starttipaikalta uutta reittiä Mustalammelle (kilsat 0-5,5) ja tästä seurailin reitin loppuosaa takaisin oikaisten muutamat mutkista. 35km treenilenkki kulki vauhdilla 6min/km. Jos tähtäin olisi ollut tässä kisassa, olisi tuo pitkä treeni ollut liian lähellä, mutta palveli nyt hyvin valmistautumista tähän välikisaan treeninä kohti Vaarojen maratonia. Kisan kärkinimiehdokkaista jäi useampi pois (mm. Antti Lepistö, Maxim Voronkov). Juuso Simpasen kovan kunnon tiesin ja ilmoitin etukäteen, etten lähde siihen ralliin mukaan, vaan juoksemaan omaa hyvää suoritusta.

Varusteet: Jalassa Sandis Traililta ostetut VJ MAXx'it. Päällä lyhytlahkeiset trikooshortsit, kompressiosukat ja Salomonin kisapaita (riittävän pitkä, ei ole heti selkä paljaana). Pakollisia varusteita oli vähän (puhelin, GPS, sideharso+urheiluteippi, kartta), joten lähdin kisaan suht kevyellä Salomonin liivillä (S-Lab Sense Ultra 8). Ei-pakollisena mukana oli aina valmis hätäapupaketti (minilinkkari saksilla ja rakkolaastari, vessapaperia, suolatabletteja) sekä irtohihat (en käyttänyt). Suorituksen seurantaan Polar Vantage V ja sykevyö.

Energiat: 250ml lötkö sekalaisilla geeleillä täytettynä, 3x60g PowerBarin geelikarkkeja ja yksi 60ml High5 mehugeeli. Kaikki meni, joten olisi voinut olla vähän enemmän matkassa. Ensimmäisen kerran otin näistä energioista jotain n 1,5h kohdilla.

Juomat: Lähdössä 500ml urheilujuomaa ja 500ml elektrolyyttijuomaa (ilma oli +8 - +14 ja poutapilvistä). Järjestäjiltä otin 3 x 500ml Noshtin vatsaystävällistä urheilujuomaa (joka on melko vähäenergistä) sekä 500ml vettä eli kulutus oli n 3l yhteensä. Toinen pullo oli turha ja sen olisi voinut korvata juomalla täyttöpaikalla.

Kisan kulku:

Ihan tavallinen aamupala 4.15. Varusteet päälle ml. pieni rasvaus jaloille ja muille hiertymille altiille kohdille. Kisapaikalla n 5.40. Kisaajat saapuivat hotelli Nuuksion suojista ja ryhmittyivät viivalle hiukan laiskanlaisesti, mutta startti oli ajallaan klo 6. Lähdin maltilla liikkeelle. Kaksi ohitusta juuri ennen ja Swinghillin mäessä, jonka päällä (n 9,5 km) oli eroa Simpaseen jo noin 10min. Oli hieno aamu-usva Pitkäjärven päällä. Alamäen jälkeen ohitin Team Nouxin Mikkolan. Tomi oli polun sivussa; sain kyselyyn vastauksen, että mies on ok, mutta reidet eivät, keskeytys.

Upea usva Pitkäjärvellä. Swinghillin päälle nousemassa Liimatainen, Serenius ja Niskala. Olen n 2min perässä. Kuva: Rami Valonen.

Faceen live-päivityksiä tehnyt Krapi taisi huikata, että olen viidentenä. Jatkoin omaa vauhtia pitäen sykkeet noin 145 paikkeilla. 28km kohdilla Suolikkaalla tuli Jani Rintalan selkä vastaan. Sain n 33km kohdalla suunnistusseurakaverilta kannustukset ja väliaikatietona, että kakkossijaan eroa 5 min. Huikkasin vastauksena, että homma [juoksusuoritus] on kontrollissa. Pidin pian tämän jälkeen hyvin pikaisen pit-stopin ja pureskelin rauhassa kourallisen geelikarkkeja kävellen mäen ylös Haukkalammelle.

Puolivälin paikkeilla olin edellä alle 7h tavoitetta (35,5km 3:23). Kattilassa sain kuulla eroa olevan n 1,5min kolmoseen. Sereniuksen selkä vilahti 40km kohdalla olevassa nousussa. Innostumatta kävelin edelleen jyrkemmät nousut. Alamäessä Ison Parikkaan rantaan sain Timon kiinni. Juteltiin tovi ja sain kuulla, että kakkosena on pitkähkö Samban juoksija. Järven pohjoispään nuotiopaikalla annoin sykkeiden nousta 155 tasolle, kun halusin tehdä hiukan eroa ja päästä taas omaan juoksurytmiin.

52km kohdilla sain kuulla eroa olevan Osmo Liimataiseen vain puolisen minuuttia. Juoksin suht reippaasti seuraavat kilsat, mutta selkä ei tullut vastaan. Nähtävästi Osmo oli tehnyt pienen koukun tai puskareissun GPS-jäljen perusteella ja ohitin hänet jo 52,5km kohdilla. Kisassa en tätä tiennyt, mutta aloin asiaa epäillä, koska omasta mielestäni vauhti ei hiipunut. Väli Klassarinkallio-Valklammentien huolto (kilsat 55-63km) oli hiukan tahmeaa etenemistä. Geelit olivat jo loppu ja jäljellä oli enää vajaa pussi geelikarkkeja. Laskin hiukan tehoja ja jatkoin n 145 sykkeillä matkaa. Saarilammen rannassa kaaduin helpossa paikassa johonkin juureen (vähän ennen kuvaa).

Still going strong, vaikka tuoreita naarmuja polvissa ja pullot tyhjät. Vasemman reiden taskussa vikat geelikarkit. Kuva: Miska Koivumäki

Valklammentien huollossa (n 63km) kyselin tilannetta eteenpäin. Sain naurahtavan vastauksen, että Simpaseen on eroa n 40min ja että hän on noin kilsan päässä maalista. Tässä selvisi, että Liimatainen on jo noin kilsan perässä. Huolto ei ollut nopein. Join 250ml urheilujuomaa ja täytin 500ml pullon. Loppumatkan pystyin juoksemaan rennosti.

Analyysi:

Tämän mittaista kisaa en ole juossut sitten 2017 kisan, joten sopiva vauhti oli mutu-arvio. Hitaampaa kuin kesän pari lyhyttä kisaa (Kopparnäs ja Sandis), mutta vähän kovempaa kuin satamailisilla. Reitin pohja oli muutamista sateista huolimatta varsin kuiva ja nopea, joten arvelin 7h alituksen olevan mahdollinen.

Loppuaika 6:45:40 oli hiukan parempi kuin odotin. Nopeat huollot on yksi tärkeä osa hyvää tulosta ultrillakin. Viimeistä huoltoa lukuunottamatta täytin vain nopeasti pullon ja jatkoin juttelematta. Polarin spliteistä näkyy, että kisan hitaimmat vitoset (6:10 min/km) olivat 25-30km Saarijärven ranta plus Suolikkaan kierto (varsin teknistä) ja loppupätkällä 60-65km kaatumisen jälkeen (hidas Valklammentien huolto). Nopeimmat vitoset olivat 0-5km (5:11) ja 65-70 (5:29).

Keskisyke oli täsmälleen sama 148 kuin 2 vuotta sitten. Tuo 2017 Nuuksio70 oli toinen polku-ultrani ja vielä kantapään kautta oppimista. Silloin loppuaika oli 7:20. Syke oli yhteensä viisi minuuttia "punaisella" kisan alkupuolella. Tämä yhdessä heikomman treenipohjan kanssa kostautui. Alkuvauhti oli sen hetkiseen tasoon nähden liian kova. Nesteytys ei onnistunut - urheilujuoma juomarakossa oli liian vahvaa ja kadotin yhden vesipulloistani matkalla. Kisan loppu meni laahustamisen puolelle ja sykkeet laskivat (2017 alempi käyrä).

Reilusta parannuksesta (34 min) huolimatta voitto oli nyt ihan yhtä kaukana kuin 2v sitten (44 min; Simpasen voittoaika 2017 6:36). Simpanen on ottanut isoja harppauksia. Lauantain kisavauhdissa en 10-15 kilometriä pidempään pysynyt mukana.

Kokonaisuutena kisa eteni varsin tasaisesti ja pidän omaa vauhdinjakoani onnistuneena. Lopussa olisin pystynyt puristamaan, jos tähän olisi ollut tarvetta. Pohdin maalin lähestyessä, että Vaaroilla vasta startataan toiselle kierrokselle. Nyt toinen lenkki ei olisi kulkenut samoilla tehoilla, mutta maalissa tuntui, että olisin voinut jatkaa kevyempää juoksua, jos olisi vain tankannut reppuun lisää energiaa.

Header-kuva: Jaakko Kallio