REITTI2000 JUOSTEN FKT

Summary in English for Fastest Known Time of Reitti 2000

Note: Juuso Simpanen made a new FKT on Reitti200 on April 30th, 2021 with a time of slightly under 9 hours.

Since 2003 and doing my very first long multisport training on Reitti2000, I have had the thought of completing this 110km long marked route by foot. While I wasn't the first recording an FKT for this route, now was the best time to try and 20 years from the opening of the route. It was a solid run practically w/o problems. I think that a sub 10h FKT will be done by a slightly faster ultrarunner covering flat sections faster than 5min/km, eliminating a few navigational mistakes I made (3 x 150m about) and my search for a water tap in Pirttimäki.

Equipment: Shoes well-worn Salomon S-Lab Ultras, old Ironman branded tights, Salomon race t-shirt, Salomon S-Lab Sense Ultra 8 vest, 3x0,5l soft flask, phone with Strava, and a mini EA kit. Navigation and 2nd GPS tracking with Polar Vantage V.

Energy: 550g of soft marmalade. All was gone.

Water: from start 500ml of water and 1000ml electrolyte sports drink, 4 electrolyte tabs. 8dl of water from lake Saaren Musta + 2,5l from Salmi public tap + 2,5l water from Pirttimäki public tap. About 7l on total.

Ennakkovalmistelut ja reitti:

Reitti2000 on Laaksosta lähtevä pk-seudun ulkoilualueita kiertävä 110km pitkä merkitty ulkoilureitti, joka vie Paloheinän ja Petikon kautta Luukkiin, kiertää sieltä vastapäivään lenkin Rinnekoti-Salmi-Haukkalampi-Solvalla-Pirttimäki ja palaa Luukista samaa uraa takaisin Laaksoon. Reitti ei varsinaisesti ole mikään polkujuoksu eivätkä maisemat ole mitään erityisen hulppeita. Reitti tarjoaa kuitenkin hyvän kattauksen pk-seudun ulkoilumaastoista. Hiekka- ja sorapintaista ulkoilutietä on luokkaa 90 %:ia reitistä ja asvalttiakin on kilsatolkulla. Ehkäpä 10 % on polkujuoksijan näkökulmasta poluksi laskettavaa single trackia ja siitäkin sellaista ns. teknistä pätkää on vain pieni osa. Reitti on siis varsin nopea juostava.

Ajatus retkeilyreitin kierrosta jalan on elänyt vuodesta 2003 eli siitä, kun yhden kaverin kanssa vasta perustetun Team Duron ensimmäisenä pitkänä treeninä kierrettiin Reitti2000 maastopyörä+juoksuvaellus+maastopyörä -yhdistelmänä. Kun tämän kevään pitkä polkukisa eli Karhunkierros peruuntui, ajattelin, että nyt on sopiva aika toteuttaa tämän 110km:n reitin juoksu sekä kirjauttaa siitä FKT (Fastest Known Time). Oli ylipäätään epäselvää, onko kukaan reittiä edes juossut yhtäsoittoa. Luin läpi juoksufoorumia, jossa useampi oli pohtinut juoksua. Vaellusretkeily-versiona yöpyen kyllä.

Aloitin valmistelut jossain huhtikuun puolella pohtien sopivaa päivää. Yritin etsiä vuodelta 2000 tietoja, milloin reitti on vihitty käyttöön ja voisiko juoksun ajoittaa tähän. Helsingin seudun Lapinkävijöiden julkaisusta (HSL N:o 81) löytyi tieto 22.9.2000. Hesarissa on pari päivää tuon jälkeen julkaistu yksi juttu, mutta se on pääosin maksumuurin takana. Syksyllä voi kuitenkin olla jo kisoja, joten päätin, etten syyskuulle saakka odota juoksun kanssa.

Täsmätreeninä juoksin 4.5. yhden 42km pätkän Myyrmäestä Kattilantielle sekä vähän extraa autolle. Treenilenkki yht 48km kulki vauhdilla 5:38 min/km. Reitin seuraaminen onnistui suht hyvin sinivalkoisia merkkejä seuraten, mutta paikoin risteyksissä piti arpoa. Ennen Salmea kadotin merkit hetkeksi.

Hiukan ennen omaa juoksua huomasin Jaakko Eskelisen ja Tony Karppisen stories-päivityksistä 23.5. Instagramista heidän jo juoksevan tuota reittiä. Kieltämättä leuka aika pahasti loksahti - munhan piti olla se eka. No, en antanut tämän estää omaa juoksua ja otin tuosta referenssipisteen (aika 11:42). Juoksua edeltävänä päivänä huomasin heidän kirjauttaneen siitä Reitti2000-tuloksen FKT-aikoja ylläpitävään verkkopalveluun, jossa ei aiemmin ole ollut yhtään suomalaista reittiä.

Valmisteluissa huomasin, että sopivan GPS-jäljen löytäminen kelloon navigoinnin tueksi ei olekaan ihan yksinkertaista. Virallinen, esim. Reittiopas.fi-palvelusta löytyvä jälki ei nimittäin ole kaikin osin kulje oikeaa reittiä. Yritin käsipelillä yhdistellä reittipistetiedostoja, mutta se oli hidasta ja työlästä. Viestittelin pe 29.5. illalla Jaakon kanssa ja sain heidän tekemän ja FKT-palveluun lataaman valmiin GPX-tiedoston käyttööni. Samalla selvisi, että Seppo Moilanen on myös starttaamassa la 30.5.2020 kiertääkseen reitin.

Varusteet: Kengät olivat ns hyvin sisäänajetut Salomon S-Lab Ultrat. Takana niillä oli jo kaksi satamailista kisaa sekä todella paljon treeniä. Toinen kengistä oli jo kursittu kasaan, kun sormet mahtuivat jo kyljestä läpi. Päällä oli lyhytlahkeiset trikooshortsit ja Salomonin kisapaita. Salomonin liivissä (S-Lab Sense Ultra 8) oli 3x0,5l lötkö, puhelin (Strava) ja mini-EA-kit. Reitin ja suorituksen seurantaan oli myös Polar Vantage V ja sykevyö.

Energiat: 550g Lidlistä ostettua marmeladia. Ensimmäisen kerran napsin näitä 1h kohdilla. Kaikki meni.

Juomat: Lähdössä 500ml vettä ja 1000ml elektrolyyttijuomaa sekä 4 elektrolyyttitablettia. Matkalla tankkasin 8dl + 2,5l + 2,5l vettä eli suorituksen aikana kului reilut 7l yhteensä.

Suorituksen kulku:

Googlettelin myöhään perjantaina illalla tietoa vesipisteistä ja mitkä reitin paikoista ylipäätään ovat auki. Koska epäonnistunut reittitiedoston näpräily vei aikaa ja muu pieni säätö puoleen yöhön, jäivät yöunet hiukan lyhyiksi. Unessa kiersin reittiä, vedet olivat loppu ja sykevyö puristi rintaa. Puuroaamupala klo 7. Varusteet päälle ml. pieni rasvaus jaloille ja muille hiertymille altiille kohdille. Metroon 7.40 ja sitten ratikalla Laakson kentälle starttipaikalle. Selfie ja sitten matkaan n 8.15.

Puoliksi heräilemässä vasta.

FKT:n osalta 6min/km vauhti riittäisi, mutta lähdin hiukan tätä reippaamalla vauhdilla liikkeelle eli n 5:20 min/km. Juoksu rullasi mukavasti ja sykkeet olivat noin 130-135 paikkeilla eli sopivat. Wrong direction varoitus herätti heti parin kilometrin jälkeen, mutta selvisin n 150m koukulla ja palasin viralliselle reitille. Olin aamulla juonut tavallista enemmän, joten Paloheinän jälkeen n 10km kohdalla piti jo tehdä lyhyt puskapysähdys.

Osa reitistä vie siirtyminä asutusten läpi. Tässä treenilenkin 4.5. starttipiste Myyrmäessä. Koronasänki ajamatta.

Suorituksen alkua katsomaan tullut Eskelinen tuli lenkillään vastaan Myyrmäessä. Sanoin, että yritän mennä 5:30 vauhdilla, kun se oletettavasti hidastuu myöhemmin poluilla. Petikon hiihtoladun pahimpien mäkien jälkeen vauhti kuitenkin kiihtyi ja vitonen 20-25km ohi Serenan meni 25 minuuttiin (5:01 min/km). Neljäsosan paikkeilla olin ajassa 2:27.

Luukista alkoi reitin looppiosuus. Rinnekodin jälkeen teknisellä polulla kävelin ja vauhti putosi, vaikka sykkeet nousivat 140 paikkeille. Otin toisen nopean puskavisiitin. Nestettä oli kulunut melkein 1,5l, mutta koin tärkeäksi juoda, koska lämpötila oli vasta nousemassa sinne 20 asteen korville. Saaren Mustasta päätin juoda vajaan lötköllisen järivettä ja täyttää yhden lötkön. Tämän kahden pikastopin vitosen keskivauhti oli 6:20 min/km. Tankkaus oli kuitenkin hyvä, sillä Salmeen oli vielä pitkät pätkät melko tasaista, mutta hiukan tylsää siirtymää (vitonen 5:15min/km).

Salmessa huolto oli suht nopea. Tiesin vesihanan sijainnin treenilenkiltä. Join litran ja täytin kaikki kolme lötköä, jotka olivat jo tyhjät. Pari sanaa tuli vaihdettua pyöräilijöiden kanssa, jotka olivat tiepätkällä ohittaneet ja kyselivät, olenko koko reittiä kiertämässä. Kuulemma näytin - hyvässä tai huonossa - siltä, että "tuo tyyppi on varmaan Helsingistä saakka juossut".

Matka jatkoi ulkoiluteitä kohti Haukkalampea ja Solvallaa. Mäkiä kävelin ylös, alamäet oli helppo rullailla. Puolivälin paikkeilla oli ajassa 5:03. Ennen Haukkalampea on polkupätkä ja hidas porrasnousu. Tästä Solvallaan on sitten nopeaa juostavaa eli tiepätkä, jolla oli suht paljon trafiikkia. Haukkalammen kumpikin parkkis oli aivan täynnä.

Aurinko porotti varsin ikävästi ja asvalttitien juoksu Swinghillin ohi ei ollut kauhean lystikästä. Haltian luontokeskuksen olin katsonut olevan suljettuna 31.5. asti, joten en edes yrittänyt hakea vettä sieltä. Solvallan urheiluopiston ylämäessä yritin somettaa, mutta hikisin sormin onnistuin deletoimaan jo ottamani kuvan teksteineen. Samalla kadotin merkit ja urheilukentän vieressä tuli hiukan extralenkkiä, kunnes reitti taas löytyi. Mäkisellä pätkällä tuli käveltyä, mutta sain rullattua alamäet reippaasti ja pidettyä keskivauhdin 5:40 paikkeilla.

Porukkaa oli paljon Pirttimäessä. Vesihana saunarakennuksen seinässä oli vailla hanan avainta. Onneksi päärakennuksen seinästä löytyi toinen vesipiste ja sain vettä. Pari minuuttia meni tässä. Join litran ja täytin lötköt. Kastelin myös huivin ja laitoin sen päähäni. Arvelin, että näin voisin selvitä Laaksoon asti.

Pirttimäki-Luukki-väliä en ollut kulkenut ainakaan kymmeneen vuoteen. Kellosta oli tässä apua, sillä vain reittimerkintöihin tukeutuen olisi joutunut arpomaan monessa risteyksessä. Merkinnät eivät olleet kovin hyvät tällä osuudella. Pari lyhyttä teknistä polkupätkää, muutoin nopeaa juostavaa. Orastavaa matkaväsymystä oli jo jaloissa. Luukin ohitin tankkaamatta - en ollut myöskään varma, mistä vettä saa. Tein tuon hiukan riskillä. En ollut juonut juurikaan lötköistä Pirttimäen jälkeen.

Reitin rengaslooppi oli kierretty ajassa 7:35. Jäljellä oli hiukan yli 1/4. Laskin, että aamun keskivauhdilla paluu veisi n 2:30, joten sub-10h loppuaikaan ei kannattanut enää tähdätä. Paluu sujui suht ongelmitta. Kävelyä tuli selvästi enemmän ylämäkiin ja ennen Petikkoa tuli n 150m wrong direction -koukku jatkaessani hiihtouraa täyttömäen vierustaa. Aurinko porotteli. Vantaan Vetokankaan uimapaikalle olisi ollut kiva pysähtyä ja pulahtaa.

Vikan kympin alkaessa laskin pääseväni 10:10-10-13 välille. Marmeladit ja nesteet hupenivat ja säännöstelin annoksia suht tarkasti. Paloheinästä olisi varmaan saanut vettä (netin mukaan olisi ollut auki 10-18), muttei tarvinnut pysähtyä, kun tästä alkoi keskuspuiston metsän varjo suojaamaan.

Laaksossa olin takaisin ajassa 10:10:29. Ei kuulutusta, ei yleisöä, ei mitään muuta vastassa kuin tolpan reunalle jättämäni litran mehupullollinen vettä. Istuin nurmikolle ja laitoin pari kuvaa Instagramiin, josta saman tien alkoi tulla onnitteluja juoksusta ja FKT:sta. Alepan kautta pienet eväät ja ratikkaan. Ennen metroa ostin karkkikaupan tarjouksesta laatikon marmeladia kulutetun tilalle - pikatestillä Lidlin myymä marmeladi on kyllä selvästi paremman makuista.

Analyysi:

Lenkistä tuli selvästi pisin yksin suoritettu juoksu. Aika oli hiukan odotuksiani parempi. Arvelin voivani juosta hyvin 10:30 paikkeille. Julkinen tavoite eli 11h (6min/km) oli varovainen arvio. Reitti on niin nopea, että sub-10h aika varmasti nähdään vielä. Kovempi juoksija (maraton 2:30-2:40) saa ylläpidettyä alle 5min/km vauhtia monella pätkällä. Pari minuuttia tuli extraa kolmesta koukusta ja Pirttimäen vesihanan hausta. Mäkiäkin voisi yrittää juosta enemmän. Keskisyke oli 136. Hiukan korkeammallakin keskisykkeellä voisin päästä läpi. Nuuksion 70km ultralla keskisyke oli 148. Kisan mukaisella epämukavuusalueella on toki helpompi pysyä, jos on kanssakilpailijoita.